Zöld kávé

Tanninok és savak a zöld kávéban

(0/0)

A zöldkávé három alapvető savat tartalmaz: ezek az csersav, a klorogénsav, valamint a fenolsavak és az alifás savak. A zöldkávé egy szervezetlen savat is tartalmat: foszforsavat. E savak mennyiségét és koncentrációját a kávébab típusa befolyásolja.

zöldkave

Csersav

A csersav vagy más néven a gallus sav egy fanyar növényi vegyi anyag. Biológiai célja még nem ismert, de a biológusok azt állítják, hogy a növények ezek a kesernyés savval védik meg magukat az állatok és a kórokozók “támadásaival” szemben.
 

Klorogénsavak

A zöldkávénak igen nagy százaléka klorogénsav, ami a kávé savanykás ízéért felelős. Ez a sav stimulánsként működik, de a zöldkávé egészségügyi előnyeit is ennek a savnak köszönheti. A kávébabból több, mint 17 féle klorogénsavat izoláltak, amik közül sok lebomlik a pörkölési folyamat során. A klorogénsav hatékonyan segíthet a fogyásban, mivel felszívja a szervezetben a glükózt.
 

Alifás savak

Az alifás savak a zöldkávéban fehérjékhez tapadnak. A zöldkávé legalább két tucat alifás savat tartalmaz, többek között ecetsavat, citromsavat, tejsavat, almasavat és piroszőlősavat tartalmaz. Ezek a zöldkávéban kisebb mennyiségben találhatóak meg, mivel inkább a pörkölés során jönnek előtt.
 

Fenolos és aliciklikus savak

A kávé gazdag fenolos savakban, így például kávésavban, ferulinsavban, kinasavban és más hasonló savakhoz. A zöldkávé e savaknak köszönhetően anti-karcinogén hatásokkal bír.
 

Zsírsavak

A kávéolajban legalább 10 féle zsírsav található, beleértve a palmitinsavat, sztearinsavat, olajsavat, linolsavat és linolénsavat. Ezek az olajak értékes forrásai az esszenciális zsírsavaknak, így jó hatással vannak a szívünkre és az érrendszerünkre.
 

A savasságot befolyásoló tényezők

A kávé savasságát számos tényező befolyásolja. A savasság függ attól, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékleten pörkölik a babot, hogy milyen edényben zajlik a pörkölés és milyen a módszer. A zöldkávé minősége az éretlen babok fajtájától függ.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).